Tandartspraktijk Van Rij Mondzorg Veenendaal & Scherpenzeel

Restauratieve behandelingen

Gaatjes kunnen ontstaan op alle vlakken van de kies, maar ook rondom reeds gemaakte vullingen. Gaatjes ontstaan doordat er langdurig plaque aanwezig is op het tandoppervlak in combinatie met suikers uit voeding. De zuren die de bacteriën uitscheiden tasten het glazuur aan waardoor de poreus wordt of helemaal oplost. Indien een gaatje erg diep is, kunt u er zelfs spontaan of bij het eten van warm en koud voedsel last van krijgen. De zenuw van de tand is dan geïrriteerd en reageert heftig op prikkels, soms zelfs zo erg dan een wortelkanaalbehandeling nodig is om de zenuw te verwijderen. Het is erg belangrijk om regelmatig op controle te komen, ook al heeft u geen klachten, zodat gaatjes in een vroeg stadium opgemerkt worden.

Voorafgaand aan de behandeling zal de tandarts met u bespreken of u verdoving wenst. De verdoving blijft veelal 1,5 tot 2 uur na behandeling zitten en geeft een dof gevoel in de kaak en de huid rondom. Hierna zal er, indien mogelijk, een rubberen lapje met een klemmetje over de kies aangebracht worden. Dit zorgt ervoor dat de tandarts droog kan werken, de wang en de tong aan de kant gehouden wordt en dat er minder speekselspetters in de lucht komen. Na het schoonmaken van het gaatje, zal er veelal een schildje of bandje met tandenstoker aangebracht worden rondom de kies. Dit zorgt voor een malletje rondom de kies zodat er weer een mooie vorm in kan worden aangebracht. Na het droogblazen en het aanbrengen van de lijm, wordt de vulling in laagjes opgebouwd. Tot slot wordt het schildje/bandjes verwijderd, wordt de vulling glad gemaakt en wordt de vulling dusdanig aangepast dat de kiezen weer netjes op elkaar passen.

 

De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal gaatjes wat gevuld moet worden, de grootte en de locatie van de gaatjes. Een afspraak voor het vullen van gaatjes duurt maximaal 60 minuten. Indien er nog meer gaatjes gevuld moeten worden, wordt er een nieuwe afspraak ingepland. Dit heeft te maken met de vermoeidheid van zowel de behandelaar als van uzelf: een uur lang de mond open houden, is namelijk een behoorlijke inspanning!

Specificaties