Tandartspraktijk Van Rij Mondzorg Veenendaal & Scherpenzeel

Wortelkanaalbehandeling

Soms komt het voor dat de zenuw dusdanig geïrriteerd is, dat er een ontsteking ontstaat aan de zenuw. Dit kan je voelen als heftige pijn bij koude, warmte of dichtbijten. Na verloop van tijd sterft de zenuw af. De resten van de dode zenuw kunnen er dan toe leiden dat er een ontsteking aan de wortelpunt ontstaat. Bij ontsteking van de zenuw of aan de wortelpunt is er een wortelkanaalbehandeling nodig.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw (of zijn resten) volledig verwijderd met vijltjes en wordt het lege wortelkanaal opgevuld met vulmateriaal. Er kunnen dan geen bacteriën meer in het wortelkanaalstelsel komen waardoor het lichaam de ontsteking bij de wortelpunt kan bestrijden. Voor een wortelkanaalbehandeling kan het zijn dat je één of meerdere keren terug moet komen om de behandeling af te maken. Ook napijn na de behandeling of lichte zwelling is niet ongewoon. In sommige gevallen zal de tandarts eerst antibiotica voorschrijven, zoals bij een grote zwelling of heftige pijn waarbij er niet direct een wortelkanaalbehandeling gestart kan worden. Antibiotica helpt om de ontsteking te verminderen, maar pakt niet de oorzaak aan. Antibiotica alleen is dus niet ter vervanging van de wortelkanaalbehandeling.

In sommige gevallen zal de tandarts u doorsturen naar de endodontoloog. Dit is een tandarts gespecialiseerd in het uitvoeren van moeilijke wortelkanaalbehandelingen, zoals bijvoorbeeld een kies waar al een wortelkanaalbehandeling in zit, met een moeilijke anatomie of met dichtgeslibde kanalen. Na het initiële consult en eventuele behandeling zal de endodontoloog u weer terugverwijzen naar de tandarts in onze praktijk.

Specificaties