Onze filosofie is dat alle patiënten zich prettig moeten voelen bij de tandartsen, ook de kleintjes. Daarom zal de tandarts de behandeling aanpassen aan het kind. Zo kan het voorkomen dat de tandarts wil dat uw kind vaker terugkomt, om zo te wennen aan behandelingen bij de tandarts of om de ontwikkeling van het gebit en gaatjes beter te monitoren. Voorafgaand aan de behandeling en tijdens zullen de handelingen worden uitgelegd, zodat uw kind weet wat er gaat gebeuren en niet voor verassingen komt te staan.
Tandheelkundige behandelingen voor kinderen valt onder de basiszorg en vraagt geen eigen bijdrage. Voor sommige behandelingen moet echter vooraf toestemming gevraagd worden aan de verzekeraar. Kosten voor een eventuele beugelbehandeling vallen niet onder de basisverzekering en moeten door de ouders zelf betaald worden of worden vergoed middels een aanvullende tandartsverzekering voor de ouders. Bij sommige verzekeraars is er sprake van een wachttijd. Dit wil zeggen dat de premie voor de aanvullende tandartsverzekeringen minimaal 1 jaar betaald moet zijn, voordat men aanspraak kan doen op de vergoeding voor orthodontie vanuit deze verzekering.
Verder is het belangrijk om te letten op de voeding van je kind:
Het is aan te raden om kinderen vanaf het moment dat zij tanden beginnen te krijgen al te poetsen. Vanaf 2,5 jaar is het ook nodig dat uw kind mee naar de tandarts gaat voor controle. Spelenderwijs zullen onze tandartsen de tanden en kiezen bekijken en indien nodig u eventueel tips geven omtrent de verzorging van de tanden en de voeding. Wij raden aan om het dragen van een fopspeen vanaf het 3elevensjaar af te bouwen, aangezien deze voor een zogenaamde open beet kan zorgen.
Kinderen jonger dan 2,5 jaar zijn van harte welkom om met hun ouders en eventuele oudere broers en zussen mee te komen naar de praktijk tijdens de controle. Dan kunnen ze al zien hoe de tandartspraktijk er van binnen uit ziet en wat ze kunnen verwachten. Voor langere behandelingen is het fijner als de kinderen thuisblijven, zodat de behandelaar zich volledig kan focussen op de patiënt in de stoel.
Op 5-6 jarige leeftijd komen de eerste blijvende kiezen door, achter het melkgebit. Ook gaan dan de voortanden losstaan en zullen deze er uiteindelijk uit vallen. De meeste kinderen merken niets van het doorbreken van de nieuwe blijvende kiezen. Doorbrekende blijvende kiezen zijn in die periode, net als het melkgebit, kwetsbaar voor het ontstaan van cariës. Het is daarom belangrijk om deze extra goed te poetsen. Ook zal de tandarts of preventie-assistente er een fluoride-lak op aanbrengen. Deze lak zorgt ervoor dat het buitenste laagje van de tand of kies harder wordt en dus beter bestand tegen gaatjes of zuren.
De meeste kinderen worden tussen de 10 en 12 jaar doorverwezen naar de orthodontist. Dit komt doordat er in veel gevallen pas een beugel geplaatst kan worden als alle melktanden en -kiezen gewisseld zijn. Soms zal uw tandarts uw kind echter eerder doorsturen voor consult bij de orthodontist, bijvoorbeeld als er sprake is van een grote afwijkende stand van de kaken of indien een blijvende kies of tand niet is aangelegd. Het beste moment om de beugelbehandeling te starten is vlak voor de groeispurt. Zo kan de orthodontist optimaal gebruik maken van de groei van de kaken om een eventuele overbeet of onderbeet te corrigeren.
De kosten voor de beugelbehandeling vallen niet onder de basisverzekering. Wij raden u aan om uw verzekeraar of het polisblad van de verzekering te raadplegen voor meer informatie hierover.